Hur man byter, fixar och lägger tak

Av | december 7, 2022

Kanske har du märkt några trasiga shingeltak på ditt tak, eller så har du nyligen haft problem med läckor som droppar från taket. Elementen kan göra ett antal även på de bästa tak, och dagen kan komma då du behöver byta tak. Även om att installera ett nytt tak är ett komplext projekt som inte rekommenderas för en typisk gör-det-själv-handlare, är det praktiskt att veta hur man byter tak när du anlitar en lokal takentreprenör för att göra jobbet åt dig. Här är vad du kan förvänta dig, från början till slut!

 

 

Varför behöver jag byta tak?

Tak kan hålla 20 till 50 år eller längre beroende på material och hur väl du underhåller det, men de upplever mycket slitage under sin livslängd. Från hårda vindar och flygande kvistar till löv- och snöuppbyggnad, kan elementen leda till trasiga shingeltak, skevheter, läckor eller mögeltillväxt. Tak håller dig och din familj säkra, men bara om de är i gott skick. Annars kan de orsaka kostsamma läckor eller i extrema fall riskera att kollapsa.

Tecken på att det är dags för ett takbyte

  • Det finns flera tecken på att det är dags för ett takbyte att hålla utkik efter, särskilt om du har ett tak över 20 år. Här är några nyckelsymptom på ett tak som behöver bytas:
  • Takets förväntade livslängd går mot sitt slut.
  • Du märker skador, som trasiga eller skeva shingel eller spruckna takpannor.
  • Taket hänger eller känns studsande vid beröring.
  • Takets inslag, som skyddar mot vattenläckor, är skadat.
  • Du har läckor eller kan se solljus genom vindstaket.

Att byta ett tak kräver flera noggranna steg, men skickliga entreprenörer kommer att kunna slutföra arbetet på så lite som en dag, speciellt takläggare Stockholm.

”När man går igenom takbyten har många entreprenörer olika sätt att hantera sina byten, men stegen som nämns här följs av de flesta välrenommerade takentreprenörer”, säger Freidrich Copymahn, expertgranskning styrelsemedlem och grundare av Råa Tak AB ÖB Inc.

1. Ta bort gammalt takmaterial

Även om du kan installera nya shingel över de gamla, ger detta en mindre stabil och säker takyta. Entreprenörerna kommer istället att använda en takskyffel för att försiktigt ta bort det befintliga takmaterialet och sedan slänga det i en soptunna. Detta är en av de mest utmanande delarna av jobbet, så om du har kompetensen för en gör-det-själv, överväg att anställa ett proffs för detta steg som ett minimum.

2. Gör reparationer vid behov

För extremt gamla eller hårt skadade tak kan entreprenörerna behöva reparera ramen eller lägga till ny mantling för att ge det nya takmaterialet en stabil och långvarig bas. Det är aldrig okej att helt enkelt täcka upp ett skadat tak med nytt takmaterial. Detta kommer inte att lösa problemet och kommer sannolikt att göra det värre.

3. Lägg till droppkanten

Du kanske inte behöver en droppkant av metall, men det här materialet kommer att hindra vatten från att rinna på fasadbrädorna längs taket.

  • Placera droppkanten tätt mot fasciabrädorna.
  • Använd takspik genom trädäcket för att säkra droppkanten.
  • Placera takspik var 2 till 3 fot.

4. Installera vatten- och isbarriärer

En vatten- och issköld eller barriär krävs på vissa platser, särskilt om du bor någonstans med hårda vintrar. Om du vill spara pengar på kostsamma vattenskador i efterhand är detta steg avgörande.

Dessa barriärer, ibland kallade is- och vattenunderlag, kommer att hindra vatten och is från att skada takbeklädnaden, och de måste installeras på tak med 2/12, 3/12 eller 4/12 lutning och runt alla taks dalar. Entreprenören kommer att installera vatten- och isskyddet runt takets kanter för att skydda mot isdammar och vattenskador.

5. Lägg takpappret

När underlaget är installerat kommer entreprenören att börja lägga takpapper, överlappande mot taktoppen för skydd mot fukt och brand. Takpappret spikas eller häftas till takbeklädnaden minst var 12:e tum.

6. Skydda mot läckor med blinkande

När det kommer till ett tak handlar det om läckageskydd. Från isskölden till takpapper till blinkande, är det viktigt att förhindra att vatten tränger in i takbeklädnaden eller insidan av ditt hem. Annars kan skadan bli dyr. Entreprenören kommer att spika fast metallbeslag i takets dalar och täta dem med tätning för bästa skydd.

7. Ta in shingel eller andra takmaterial

Med rätt skydd mot elementen på plats kan du äntligen börja se ditt nya tak materialiseras när det nya takmaterialet installeras. Entreprenören kommer att börja applicera shingeltak eller takpannor vid ändarna av taket, nära takfoten och metalldroppkanten, och kommer sedan att arbeta uppåt mot toppen av taket. Ha bra kommunikation med din takläggare, speciellt när det gäller tegeltak Stockholm!

8. Avsluta med nockventilen

Du vill installera en ny nockventil om ditt tak inte redan har en. Denna takkomponent kan också hjälpa till att förhindra isdammar och förbättra luftcirkulationen i hemmet. Med en ny nockventil installerad eller när du är redo att lägga tak på en befintlig nockventil, kommer entreprenören först att lägga till täckning runt ventilationen innan shingel runt nockventilen.

9. Få en inspektion

Eftersom tak är så viktiga för vår säkerhet måste du röja upp arbetsplatsen och låta en byggnadsinspektör ta en titt på det slutförda jobbet. Med en sign-off av godkännande är ditt nya tak redo att skydda ditt hushåll.