månadsarkiv: december 2024

Mina minnen kring hyresgaranti och boende

Jag minns fortfarande den dagen vi som bostadsrättsförening (BRF) beslutade att börja använda hyresgaranti som ett alternativ till traditionella depositioner. Det var för några år sedan, och vi var i full gång med att förvalta vår förening och hantera alla de små detaljerna som kommer med att driva en BRF. Många av oss var nya på det här med hyresgaranti, och vi visste inte riktigt vad vi kunde förvänta oss. Men vi hade hört om andra föreningar som haft goda erfarenheter och ville ge det en chans.

För oss som förening var det en praktisk lösning. Istället för att kräva stora depositioner från de som hyrde våra bostäder, erbjöd vi istället en hyresgaranti. Fördelarna var uppenbara: hyresgästerna behövde inte binda upp stora summor pengar, vilket gjorde det lättare för dem att flytta in, och vi fick samma säkerhet som vi skulle ha fått med en traditionell deposition. Det var ett win-win.

Det var en ganska smidig process att komma igång, och ganska snabbt såg vi hur fördelarna med hyresgaranti började visa sig. För de nya hyresgästerna var det en lättnad att slippa betala den där stora summan pengar innan de ens hade flyttat in. Det var en sådan enkel lösning för oss också som förening – vi behövde inte jaga pengar eller fundera över ekonomiska säkerheter på samma sätt. Och på något sätt kändes det som att det skapade en mer positiv och förtroendefull relation mellan oss som hyresvärd och hyresgästerna.

Men det var inte bara som förening som jag själv kom i kontakt med hyresgaranti. Ett tag bodde jag också i en lägenhet där hyresgarantin var en del av hyreskontraktet, och jag minns hur lättad jag var. Som en vanlig hyresgäst var det för mig en befrielse att slippa oroa mig för att lägga en stor summa på en deposition. Istället betalade jag en mindre avgift för hyresgarantin och kunde fokusera på att komma i ordning i mitt nya hem. Det kändes verkligen som en mer flexibel och modern lösning.

Det här med hyresgarantiförsäkring är verkligen något som gör stor skillnad, både för oss som driver en BRF och för hyresgästerna. Det är något jag skulle vilja rekommendera andra föreningar och bostadsägare att överväga om de vill skapa ett mer tillgängligt och tryggt boende för sina hyresgäster. Och som någon som har haft både erfarenhet som hyresvärd och som hyresgäst, kan jag verkligen säga att det gör boendeprocessen både enklare och mer rättvis för alla inblandade.

Så om du funderar på att använda hyresgaranti, vare sig du är hyresvärd eller hyresgäst, skulle jag definitivt säga: Ge det en chans. Det är ett smart sätt att förenkla och skapa trygghet för alla, och för mig har det varit ett ovärderligt verktyg i mitt arbete som BRF-drivare och i mitt eget liv som hyresgäst.…

Undvik dessa misstag när det är dags att renovera

Att renovera sitt hus kan vara en av de mest spännande, men också stressiga, investeringarna man gör i sitt liv. För många är det en dröm att få ett hus precis som de vill ha det, och renoveringar kan ofta förhöja värdet på fastigheten. Men, trots alla fördelar, är det lätt hänt att renoveringar blir dyrare, tar längre tid, och att resultatet ibland inte blir som man tänkt sig. I den här artikeln går vi igenom de vanligaste misstagen och hur du kan undvika dem för att få en smidigare renoveringsresa – speciellt om man har tillgång till bra grejer som mini kipper.

En av de största och mest förekommande fällorna är otillräcklig planering och budgetering. Många börjar sin renovering med en överskattning av vad de kan få för pengarna, eller utan att ta höjd för oförutsedda kostnader. Det är viktigt att börja med en tydlig plan och budget där man räknar med oförutsedda utgifter. Det rekommenderas att sätta av minst 10–20% av budgeten för sådana kostnader. En grundlig planering kan också innebära att tänka på allt från färgval och material till vilka elektriska installationer som behövs och i vilket skede. Ett bra tips är att konsultera professionella entreprenörer för att få realistiska uppskattningar av både kostnad och tidsåtgång.

Det är lätt hänt att vilja sätta igång med renoveringen direkt (som med microblading – lika bra att börja direkt), men ett vanligt misstag är att förbise viktiga tillstånd eller bygglov som behövs innan man börjar. I Sverige kan de flesta större renoveringar kräva bygglov eller anmälan till kommunen. Om du genomför ändringar som påverkar husets bärande delar, ventilation, avlopp, eller elinstallationer, är det ofta nödvändigt att följa specifika riktlinjer. Att inte följa regelverket kan leda till allvarliga konsekvenser som böter, krav på återställning, eller till och med problem vid en framtida försäljning av fastigheten. Se till att du vet vad som gäller i just ditt område innan du sätter igång.

Det kan vara lockande att välja billigare material för att hålla kostnaderna nere, men detta är ett misstag som ofta leder till dyrare reparationer i längden. Om du exempelvis väljer ett budgetgolv eller en enklare färg, kan det snabbt börja slitas eller behöva underhåll. Kvalitativa material tenderar att hålla längre och ger också en bättre helhetskänsla. Det är också viktigt att säkerställa att materialen är anpassade för det specifika utrymmet. En fuktkänslig tapet kan exempelvis vara olämplig i badrummet, medan vissa träslag kanske inte är idealiska för utomhusbruk. Att välja material med omsorg bidrar till ett mer hållbart och vackert resultat.

Många försöker spara pengar genom att utföra en stor del av renoveringen själva eller anlita billigare alternativ. Ibland kan man absolut göra enklare saker själv, men för mer avancerade installationer och byggnationer krävs expertis. Speciellt när det gäller elektriska installationer, VVS, och större byggnadsarbeten är det viktigt att anlita certifierade hantverkare. Felaktigt utförda installationer kan orsaka både säkerhetsproblem och framtida kostnader. Ett bra tips är att göra ordentlig research kring vilka entreprenörer som är bäst lämpade för ditt projekt, och att be om offerter från flera håll. Kontrollera också att de har rätt certifikat och försäkringar, om du ska göra saker som fönsterbyte Älmhult.

Renoveringar är ofta projekt där man lägger mycket fokus på de enskilda detaljerna. Det kan vara lätt att fokusera för mycket på enskilda delar, till exempel att få köket eller badrummet perfekt, och att glömma hur de olika delarna av huset kommer att samspela. Att skapa en helhet är viktigt för att huset ska kännas genomtänkt och sammanhängande. När man planerar renoveringar kan det vara till hjälp att ha en tydlig stil eller …